Australië en zijn economie

In dit artikel geef ik een beschrijving over hoe het leven in Australië gaat, welke trends er zijn binnen de economie en vergelijk ik hun economie met België. Persoonlijk ben ik ook in het gigantische land geweest en ik was erg onder de indruk van het verschil tussen de drukte in de stad Sydney en de stilte bij de Blue Mountains.

Australië in een notendop

Australië is een van de grootste landen op het zuidelijk halfrond. Het heeft ongeveer 23 miljoen inwoners en is qua oppervlakte 258 keer groter dan België (7.741.000 km²). Canberra is de hoofdstad, maar de niet meest bekende stad van het land. De hoofdstad is er gekomen nadat Sydney en Melbourne niet overeenkwamen wie de hoofdstad van het land mocht zijn, dus hebben ze gekozen voor de stad midden in de twee grootsteden. Ook kennen we het land dat als een van de eerste nieuwjaar viert op aarde, er is namelijk 8uur verschil met Canberra.  

In 1606 werd het land voor het eerst ontdekt door een Europeaan: Willem Jansz, een Nederlandse schipper die opzoek was naar goud. 170 jaar later kozen de Britten het land uit als een soort van strafkolonie om er zijn gevangen op te sluiten op het eiland. Doordat het land een kolonie was van Verenigd Koninkrijk, valt het onder een constitutionele monarchie en heeft het als staatshoofd koningin Elizabeth II.

Leuk om te weten is dat een vliegticket naar Sydney vanuit Londen ongeveer €550 kost en je bent 24uur lang de lucht in!

G20

Het land Australië hoort bij de G20 (groep van twintig), die groep vertegenwoordigd zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo’n 80% van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking. Hierbij wil ik zeggen dat je als land al veel macht hebt om bij deze groep te behoren.

 

Economie van het land

De economie draait goed doordat het rijk is aan natuurlijke grondstoffen (zoals goud, ijzererts en steenkool), vooral de export naar landen zoals Japan, China en United States zorgt voor een hoog BBP. Door het grote landschap halen vele mensen in Australië hun brood binnen door landbouw, ook dit zorgt voor een hoog BBP.

 In 2012 had het land zelfs het hoogste BBP per inwoner in de wereld, dit komt vooral doordat hun werkloosheidsgraad enorm laag is (5% van de bevolking). Tussen 2006 en 2011 beleefde het gouden jaren, hun BBP steeg met 13%.

Problemen voor hun economie

Australië heeft ook heel wat problemen met de vergrijzing in hun land, het moet (net zoals België) nog veel investeren op dit vlak. Ook valt het op dat vooral de grootsteden meer geld moeten afgeven om de mensen in kleinere steden te steunen.

Het land heeft ook zo z’n nadelen om volledig afgelegen te liggen. Bij herstellingswerken aan bijvoorbeeld een vliegtuig moet het soms 30 dagen wachten op de vervangstukken. Ook de taxen van hun export op bepaalde producten zijn enorm hoog waardoor er soms weinig winst te maken is. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *