De atoombom

In dit artikel beschrijf ik hoe de uitvinding van de atoombom is ontstaan. Wat uitgroeide tot een gloednieuwe ontdekking van Einstein groeide uit tot een moordwapen.

Het Manhattanproject

Het begon allemaal in 1939 toen Albert Einstein een brief verzond naar het Amerikaanse leger dat hij vermoedens had dat Nazi-Duitsland atoombommen aan het maken waren. (Manhattanproject, Wikipedia) De Amerikanen twijfelden er geen seconde aan om er meteen ook één te ontwerpen. Men vroeg aan Einstein om te helpen aan het project maar die paste, hij vond dat de wetenschap niet is ontstaan om mensen te vermoorden.

Nu dat Einstein niet deelnam aan het Manhattanproject (want zo heette het project om de atoombom te bouwen) was geen groot probleem. Het grootste probleem was de vijand die wellicht al verder stond dan de Amerikanen, later zou blijken dat dit project in Nazi-Duitsland weinig te bieden had door het gebrek aan middelen in het land.

7 onderzoekers werkten dag in dag uit om telkens die atoombom te maken. Na 4 jaar zoeken en uitproberen wordt het ultrageheime gebouw in Hanford, Washington gebruikt om enkel en alleen de atoombom te maken. In het jaar 1945 was het eindelijk gelukt, een atoombom die er kon voor zorgen dat de helft van België kon wegblazen. De bom werd getest in een woestijn nabij New Mexico.

Honderdduizenden slachtoffers

De atoombom zelf werd nog in het jaar 1945 gebruikt als wapen door Amerika in Hiroshima, Japan. De bom werd door een vliegtuig vervoerd en gelost op het Japanse vasteland. (Kernwapen, Wikipedia) Door de hoge hoeveelheid TNT maakte het al meteen 78.000 slachtoffers, na alle gevolgen van de bom (straling van de bom) steeg het aantal naar 140.000.

De Amerikanen gebruikten enkele dagen later nog eens een atoombom en opnieuw weer boven het Japanse oppervlak, meer bepaald in Nagasaki. De bom bevatte meer TNT maar maakte minder slachtoffers, er zijn naar schatting 27.000 overleden bij de tweede bom. Dit komt doordat de atoombom op een verkeerde plaats werd gelost. Toch overleden nog in totaal 70.000 mensen.

De atoombom zorgde voor hoge aantallen slachtoffers die weinig konden doen. Ook al wil het zeker niet motiveren maar de natuurkunde zorgt vaak voor kwade zaken die de mensen bij blijven. Laten we vooral hopen dat deze moordmachines niet meer worden gebruikt op de wereld.

Bronnen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *