De geschiedenis van de Belgische economie

 

In dit artikel zal ik het hebben over een stukje Belgische geschiedenis, meer bepaald over de Belgische economiegeschiedenis. Het is gekend dat de Belgische economie een gemiddelde westerse lijn heeft, hierbij bedoel ik dat ons land wel wat schulden heeft maar het niet in een economische crisis verkeert.

Zoals algemeen gekend is België in 1830 afgescheurd van de Nederlanden. Het toenmalige Zuidelijke Nederlanden werd plots België en moest op zijn eigen benen staan. Het was zeker minder gemakkelijker dan ze hadden gedacht. In heel het land waren de gevolgen van de scheuring voelbaar, onder andere in de textielstad Gent. Daar werd de productie van textiel op 1 jaar tijd met 375% gedaald. Velen verloren hierdoor hun job en anderen moesten 70% van hun loon inleveren. Ook in de havenstad Antwerpen werd de scheuring voelbaar. In het jaar 1829 waren er 1028 schepen (wat toen enorm veel was) die naar Antwerpen kwamen. Het jaar er na bleven er daar maar 398 schepen van over. Serieus dieptepunt voor het land dat veel van de inkomsten uit deze twee zaken haalde.

België overleefde de zware klappen en kwam langzaam aan een goed land, of dat dacht men toch. Het grote probleem in het land was dat alle rijken, politici en grootgrondbezitters Frans praatten en geen woord Nederlands. Dit zorgde ervoor dat je als Nederlandstalige in België niets voor het zeggen had. Stemmen, een bedrijf leiden of een grote handelaar zijn zat er dus niet in voor hen. Waarvan de meeste mensen het dus uit haalden was de landbouweconomie.

Belgisch-Congo

Iedere grootmacht in Europa had zijn eigen kolonie(s). Dit zorgde er voor dat de toenmalige koning Leopold II niet wou achterblijven. Een kolonie was een meerwaarde aan het land en zorgde voor grondstoffen en dus ook extra inkomsten. Officieel was Belgisch-Congo maar in 1908 een kolonie van België, maar dat hield de koning niet tegen om al vroeger grondstoffen uit het land te halen. In 1885 was het toenmalige Onafhankelijke Congostaat een soevereine staat. Deze staat bleef dus niet langer meer bestaan in 1908.

Het land bleef tot 1960 een kolonie van België maar in die tijd werden vele grondstoffen uit de grond gehaald. Voorbeelden zijn kobalt, koper, goud en diamant. Er was een zware dwangarbeid die de Belgen de inwoners van Belgisch-Congo oplegden, ook waren de lonen weinig of niets waarvan de harde werkers zeker niet konden van leven. Ook in de landbouwindustrie werd er aan dwangarbeid gedaan. Plantages van palmolie en rubber waren steeds grote inkomsten voor België. Maar nog steeds niet genoeg, ons land verplichtte Belgisch-Congo om plantages van koffiebonen en katoen op te starten. Deze producten kwamen dan op de Europese markt en zorgden voor nog meer extra inkomsten.

Tijdens de oorlog

Het is algemeen gekend dat de Belgen zwaar hebben afgezien van WO I. Duitsers kwamen het land binnen en alles wat ze wilden was van hen. Voedsel werd ingehouden en verstuurd richting Duitsland. Ook werden er opmerkelijk meer boetes en belastingen uitgeschreven die hierna natuurlijk op de rekening van de Duitsers kwamen. Hierbij moesten deze ook in Duitse mark betaald worden, dit zorgde voor extra commissie en dus ook extra kosten. Ook werden vele mannen gedeporteerd naar Duitsland om er te gaan werken en ook weinig tot geen loon te verkrijgen.

In WO II was het dan weer een compleet ander verhaal en werden vele Belgen afgeslacht door aanvallen die de Duitsers uitvoerden. In geen tijd was België in het bezit van Duitsland. Hierdoor werden er instant problemen inzake voedsel- en energievoorziening. Ook werd er meteen een oproep gedaan om te gaan werken in Duitsland. Velen gingen op deze oproep in omdat de meesten werkloos waren en het geld goed konden gebruiken. Niets was minder waar, velen kregen geen loon en werden gestraft als ze niet meer wilden werken.

Na de oorlogen

 In tegenstelling tot WO I, waarbij enorm veel mensen werkloos waren, herstelde België enorm snel van WO II. Enkele troeven van het land waren staal, glas en cement. Ook had de haven van Antwerpen kende goede tijden. Dit zorgde ervoor dat het land weer kon groeien en mensen forse loonstijgingen kregen. Ook niet onbelangrijk is dat dit het begin was van de sociale zekerheid in het land, het was enorm duur maar zorgde wel voor geen honger meer in het land.

In de jaren 70’ gaat het dan weer wat minder, ons land reageert slecht op de olieschok wat als gevolg loonindexeringen veroorzaakt. Ook moeten hierdoor meer en meer bedrijven de deuren sluiten waardoor vele mensen werkloos zijn. Door de sociale zekerheid is het land verplicht om werkloosheidsuitkeringen uit te schrijven wat er voor zorgt dat de uitgave meer is dan de inkomsten. Hierna volgt dan weer een belastingverhoging.

Jaren van de euro

Wanneer de Euro wordt ingevoerd in het land moeten er enkele drastische veranderingen gebeuren. Onder andere moet de vergrijzing aangepakt worden (wat na tijd gebeurd). Hierdoor gaan de uitgaven van de sociale zekerheid weer omhoog.

In 2008 moeten bijna alle grootbanken hulp roepen van de overheid doordat in USA de gratis leningen over de band rolden. Hierdoor nam de overheidsschuld toe waardoor in het jaar 2008 een financiële crisis werd uitgeroepen.

 

Het besluit is dat Belgie veel heeft meegemaakt maar dat het zeker nu zijn mannetje kan staan in de wereldeconomie. Naar mijn mening zal het echter onmogelijk zijn om ooit een wereldspeler te zijn. Dit hangt steeds af van te veel factoren. 

Bronnenlijst

• Belgisch-Congo. (2019). In Wikipedia. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Belgisch-Congo&oldid=54279823

• Geschiedenis van België. (2019). In Wikipedia. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Geschiedenis_van_Belgi%C3%AB&oldid=54243012
• België in de Tweede Wereldoorlog. (2019). In Wikipedia. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Belgi%C3%AB_in_de_Tweede_Wereldoorlog&oldid=53969508
• Buyst, E. Het gestolde land: Een economische geschiedenis van België. 16.
• Wikipedia. (2019). Belgische Revolutie. In Wikipedia. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Belgische_Revolutie&oldid=54311497

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *