The mind of the universe afl. De schepper. Te zien op NPO

Ik schreef deze review omdat ik het belangrijk vind dat de mensen in de wereld weten wat er tegenwoordig al allemaal mogelijk is en wat er in de toekomt mogelijk zal zijn. In deze reportage zijn er 5 delen die allemaal iets te maken hebben met elkaar, maar toch compleet anders zijn en daar geef ik graag mijn mening over.

Op een andere manier?

Lee Crolin vraagt zich voornamelijk af of er een andere manier om leven te maken. Daarvoor heeft hij een machine gemaakt die moleculen met elkaar mengt en zo bekijkt dat leven op een ander manier te maken is. Hij zegt dat als er resultaten worden geboekt dat dit een enorme vooruitgang is voor de wereld en vele zaken kunnen opgelost worden door zijn machine. Bijvoorbeeld hoe ontstaat een tornado en hoe kunnen we die vermijden? Tot nu toe heeft hij niet super veel resultaten geboekt, maar hij is er zeker van dat hij er zal krijgen.

Persoonlijk denk ik dat mijnheer L. Crowlin nog lang zal bezig zijn met zijn onderzoek. Hij beloofd zaken maar boekt wat te weinig progressie. Ik geloof dat er nog leven is in het universum maar niet dat het op een andere manier is opgebouwd dan de mens. Ik hoop natuurlijk wel dat hij gelijk heeft want dan zullen vele zaken kunnen opgelost geraken, maar er zullen natuurlijk dan ook misbruikers zijn en bijvoorbeeld een moordmachine kunnen maken.

Organoïde

Hans Clevers heeft maar 1 doel en dat is oude organen die dus slechte cellen hebben te herscheppen aan de hand van nieuwe cellen. Die nieuwe cellen neemt hij van een mens en houdt hij bij in vriezers die wel tot -70 graden gaan. Hij zegt dat enkel als je de cellen goed bewaard dat ze nog kunnen functioneren. Hij verwacht dat het binnen enkele decennia mogelijk is om van iedere persoon te weten welk ‘wondermiddel’ je precies nodig hebt om je ziekte te kunnen overwinnen en dat aan de hand van je genetische code (DNA). Met hun techniek kan je ieder menselijk orgaan opbouwen maar ze mogen het niet uittesten omdat het niet verantwoord is. Wel hebben ze al testen gedaan op muizen en die zijn gelukt.

In dit project heb ik dan wat meer vertrouwen. Als ze op muizen testen en deze gelukt zijn dan denk ik dat we niet ver weg zitten dan testen op de mens. Voor genetische studies wordt vaak gebruik gemaakt van dierenstudies. Sommige van deze studies blijken dan ook succesvol te zijn bij mensen. Er zijn te veel mensen die sterven door bijvoorbeeld het falen van een orgaan en daarom denk ik dat dierenproeven behouden moeten blijven.   

DNA-replica

Het kopiëren van DNA wordt nu al gedaan, daarvoor is er een databank om zoveel mogelijk DNA op te slaan en te matchen. Deze databank kan er voor zorgen dat vele zaken kunnen opgelost worden. Bijvoorbeeld enkele decennia geleden vond de politie een levenloos lichaam. De persoon had geen documentatie bij, waardoor men de identiteit van deze persoon niet wist. De politie sloot de zaak na enkelen maanden , maar ze hebben wel het DNA opgeslaan. Het zogenaamde DNA- replica in een databank. Jaren later werd er in de databank een match gevonden omdat er een familielid zijn DNA heeft afgestaan aan de databank, want het DNA van familieleden is voor meer dan 50% gelijk. Zo kunnen dus zaken worden opgelost met deze DNA-databank.

Deze databank is natuurlijk gekend in België, zo loste het al vele lopende zaken op en hielp het onder andere bij het zoeken naar de bende van Nijvel. Er is natuurlijk één probleem, namelijk mensen voelen zich er niet goed bij dat de databank eigenlijk alles over hun lichaam weet. Persoonlijk zou ik daar geen probleem mee hebben, maar ik snap anderen wel. Informatie over je lichaam ligt gevoelig en zal ook zo blijven vrees ik.

De ‘foutjes’ herstellen

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om zogenaamde ‘foutjes van de natuur’ te herstellen. Voorbeelden van deze foutjes zijn ziektes maar ook aangeboren afwijkingen, denk maar aan een pasgeborene met 11 teentjes. De oplossing gaat namelijk als volgt: net nadat de eicel bevrucht wordt door de zaadcel, zullen deze 2 meteen een eerste deel van het DNA maken. Als men dat DNA te pakken kan krijgen dan worden de foute deler er uitgeknipt en worden er goede delen aangeplakt. Deze techniek wordt beschouwd als het manipuleren van DNA en is verboden om uit te testen door dat het ook een duister kantje heeft. Dat gaat als volgt: als je DNA kan wijzigen en dus fouten er uit halen, kan je ook juiste dingen er uit halen. Met deze techniek kan je bijvoorbeeld de haarkleur van het toekomstig kind veranderen, of nog erger: het geslacht.  

Persoonlijk vind ik dit een zeer gevoelig onderwerp om hierover een mening uit te schrijven. Door dit project maak je mensen mogelijk om enerzijds een baby te maken die als een normaal mens kan functioneren, maar langs de andere kant kan je mensen de mogelijkheid geven om de perfecte baby ‘samen te stellen’ en dus bijvoorbeeld een übermensch of superman te maken. Waarom ik het riskant vind is dat ik niet durf uitspreken of ik voor- of tegenstander ben, je zou dit nu eenmaal kunnen verbieden … maar daar gaan we absoluut de nadelen van ondervinden.

Gered door een varken

Menselijke chromosomen matchen voor 99% met een varken, dit wil zeggen dat varkens ons eigenlijk kunnen helpen als één van onze organen het niet meer doet of zijn taak niet doet zoals hij het moet doen. In de reportage wordt het voorbeeld genomen van diabetes, door manipulatie bij de embryo zou een varken een menselijke alvleesklier kunnen bezitten en kan die dus gedoneerd worden aan een mens. In de toekomst is het dus mogelijk dat varkens op een boerderij staan en die allemaal menselijke organen bezitten. Hans Clevers verwoord het mooi door te zeggen dat dit ‘het farmen van organen’ is en dus mensen goede organen kan schenken.

Ik denk dat deze manier echt wel vooruit kan geraken. Zeker omdat het een donor kan zijn voor vele mensen op onze planeet. Ikzelf zou bereid zijn om deze donor te betalen voor een familielid of voor mezelf, maar eens als je dit gedaan zou hebben krijgt de wereld een ander beeld van je. Dat vind ik dus van niet en zou altijd kiezen voor het mensenleven en dan pas de natuur.

Deze 5 zaken zullen er wel eens kunnen voor zorgen dat mensen langer kunnen leven, of meer zelf dat ze onsterfelijk worden. Eeuwig jong blijven, is dat niet wat we allemaal over dromen? Maar willen we dat wel … Komen we niet ooit tot een punt in het leven dat we zeggen van nu is het genoeg geweest en ik heb een mooi leven gehad? Ik denk er toch het mijne van en heb er enkele vragen bij: Is dit allemaal wel betrouwbaar, of zijn alle theorieën opgebouwd uit 1 theorie die uiteindelijk toch niet klopt? 

En willen we wel dat we de mensen beter kunnen ‘maken’ en moeten we dan geen schrik hebben dat anderen hiervan misbruik zullen maken, zoals bijvoorbeeld een Superman samenstellen? Ik hoop enkel dat de mens zichzelf niet in de voet zal schieten.

Bron: 

Dijkgraaf, R. (2017, mei 7). The mind of the universe afl. De schepper. Nederland: VPRO. Opgehaald van https://www.vpro.nl/programmas/the-mind-of-the-universe/kijk/afleveringen/2017/schepper.html

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *