Europese technologie versus Japanse technologie

In dit artikel zal ik de Europese en Japanse robots onder de loep nemen aan de hand van krantenartikelen. In juli 2019 ben ik zelf in Japan geweest en bij sommige zaken viel mijn mond automatisch open. Op vlak van technologie is het land zeker enkele jaren voor dan alle Europese landen samen.

Cash geld

Ik kan met zekerheid zeggen dat in Japan het cash geld binnen de 10 jaar nog zal verdwijnen. Voor alles kan je smartphone gebruiken om te betalen. In iedere winkel, aan het kraampje om de hoek van de straat, drankautomaat op de luchthaven en zelfs om er cash geld mee af te halen. Laten we nu eerlijk zijn dat het toch wel gemakkelijker gaat als je  gewoon de qr-code moet scannen, uw pincode moet ingeven en te klikken op bevestigen.

In Europa bestaan deze soort betalingsapps (Payconiq en Bankcontactapp) ook al en natuurlijk heeft dit ook z’n tijd nodig om in het land te trekken, maar ze worden nog te weinig gebruikt plus dat er ook weinig stimulatie vanuit de overheid en dienstbieders komt.

Vele mensen vinden dat deze apps ook onveilig zijn en hebben nog altijd liever cash in hun handen. Toch is bewezen dat de apps steeds moeilijker en moeilijker te kraken zijn door hackers. Dit komt omdat er een code achter de app zit en om deze te verkrijgen moet de cybercrimineel een sublieme kennis hebben van zaken plus er ook nog moet voor zorgen dat hij zichzelf niet verraad door sporen na te laten. (Internetbankieren: veilig of verraderlijk?, Van Hoof Nina)

Op het vlak van Robots heeft Europa dus ook nog enorm veel werk. Is het bijvoorbeeld niet mogelijk om Japanse technologie-experts te laten overkomen om zo Europa een speler te laten worden op de markt.

Self-healing robot

Wel is sinds 2 jaar een nieuw project opgestart in de VUB in Brussel. Het project houdt in dat robots zichzelf kunnen herstellen en opnieuw hulp kunnen bieden zonder dat de mens er tussen moet komen. (‘Miljoenen Europees geld voor zelfhelende Brusselse robots’, Haeck Pieter)

Ik vind het goed dat Europa deze nieuwe technologieën steunen, zo kan de Europese markt ook eens meespelen op het vlak van nieuwe snufjes. Wel is het zo dat de Japanse markt opnieuw een stapje voor is. Zo staat letterlijk in het artikel dat de Autofabrikant Nissan al kleine krasjes in coatings zichzelf kunnen repareren.

 

Het is merkbaar dat de Japanse bevolking al veel ondernomen heeft om ouderen te helpen. Ook in dit artikel worden maatregelen genomen in het verkeer, uit onderzoek bleek dat ouderen steeds meer betrokken waren in ongevallen. Hierdoor zijn enkele wetenschappers een toestel aan het maken dat ouderen helpt wanneer ze moeten remmen en wanneer ze gas moeten bijgeven. (‘Preventing elderly driver accidents’, The Japan Times)

Vergrijzing van de bevolking

In Europa en Japan is er steeds één probleem waar velen van wakker liggen en dat is de vergrijzing van de bevolking. In Europa wordt er eerst meer over gepraat dan er daden komen. In Japan is dit omgekeerd. In het land komen meer en meer oplossingen die de oudere kan helpen met alles wat je kan maar bedenken. In Japan zijn er al toestellen op de markt die ten eerste voorkomen dat een oudere persoon valt wanneer de bejaarde rondloopt in huis en ten tweede helpt dit toestel ook de mensen om recht te komen en zo hun rug niet overbelasten.

 

Het is duidelijk dat er in Europa een achterstand is op het vlak van technologie. Japan zal voorbereid zijn en hierdoor andere landen uit de nood zal helpen. Daardoor ligt de toekomst bij technologie-landen zoals Japan.

 

Bronnen

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *