Is er een Vlaamse Netflix op komst?

Na Netflix, Disney en Amazon Prime komt er nu dan ook een Vlaamse streamingsdienst. Het gaat om een samenwerking tussen dpg media (waar VTM en HLN deel van uitmaken) en telecombedrijf Telenet. Dit platform zal de niet gewone tv-kijkers in de watten leggen, door exclusieve series aan te bieden en series die op tv komen vroeger beschikbaar te maken. Telenet deed hiervoor reeds al enkele testen mee zo heeft het telecombedrijf vorig jaar 2 series maanden op voorhand aangeboden in de ons welbekende Play store en dit werkte naar verluid bijzonder goed.

Netflix maakt tv kapot

Netflix startte vorig jaar goed, het bedrijf kreeg er bijna 10 miljoen nieuwe gebruikers bij in het eerste kwartaal. Het Amerikaanse bedrijf krijgt meer klanten heeft ondertussen meer klanten buiten de VS dan in eigen land.

Het is zeker geen nieuw gegeven dat Netflix momenteel de reguliere tv maatschappijen onder druk zet. Onze maatschappij wordt gekenmerkt door digitalisatie en personalisatie. Netflix is op ieder apparaat beschikbaar en kent door zijn algoritme een personalisatie die ongelofelijk goed zijn kijkers kent. Dit algoritme is de reden dat deze streamingsdienst de wereld ging domineren. Generaties zoals Alpha, Z en Y zijn mensen die ervan houden om alles op maat voor zich te krijgen en liefst zo toegankelijk mogelijk, dit kenmerkt het succes van Netflix. We zagen ook enkele maanden geleden Disney die aankondigt te beginnen met hun eigen platform, dit zijn de eerste signalen van druk die wordt uitgeoefend op het bekende Netflix.

In de geraadpleegde bronnen besluit ik dat sinds 2019 voor het eerst het aantal tv-abonnementen gezakt zijn. Dit duid nog maar eens hoe belangrijk de alternatieven zijn voor het ‘gewone’ tv kijken. Telenet en zijn partners zullen nu dan ook gaan inzetten op deze markt. Ze zullen natuurlijk enkel hun focus kunnen leggen op de Vlaamstalige of Nederlandstalige gebieden waardoor hun afzetmarkt veel kleiner is dan die van de wereldwijde spelers.

Via een interview uit het duidingsprogramma Terzake hoor je de CEO van Telenet dit bevestigen. Hij gelooft er wel in dat als de volledige Vlaamse televisiesector de handen in elkaar slaat deze zullen slagen in het maken van een waardige streamingdienst waarvoor mensen zullen willen betalen.

Groeiende publiek voor Netflix

We weten ondertussen allemaal dat Netflix z’n zinnen heeft gezet op de Europese markt. Zoals verwacht komen de meeste kijkers uit de grootste landen van Europa.

 Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn de koplopers. Maar niet te vergeten, landen zoals Zwitserland, Zweden en ook België doen een aardig duid in het zakje. De toename van het aantal Netflixabonnementen is in ons land hiermee ook de laatste maanden enorm 

hoog. Het is maar de vraag als ‘de Vlaamse Netflix’ deze klasse wel kan evenaren.

Bronnen

  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190207_04160011
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/12/vlaamse-netflix-in-het-najaar/
  • https://www.businessinsider.nl/deze-grafiek-laat-zien-hoe-populair-netflix-kijken-op-je-smartphone-is-in-nederland-en-de-rest-van-europa/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *