Netwerkevent: digitale businessmodellen

Mijn eerste netwerkevent vond plaats op 22 september 2020. Het kreeg de naam “digitale businessmodellen”. Het was een online netwerkevent georganiseerd door POM West-Vlaanderen. Tijdens deze webinar kwamen enkele sprekers aan bod die hun verhaal over digitalisering in hun business kwamen doen. Na deze sprekers kregen we een presentatie te zien in hoeverre men in Vlaanderen staat op het vlak van interne digitale processen. Ook zagen we verschillende voorbeelden van digitale businessmodellen die effectief een grote groei kunnen bieden voor je business. Geen enkele sector zal na een tijdje de digitalisering kunnen vermijden. Want die misvatting word vaak gemaakt, men denkt dat digitalisering geen toekomst kan bieden.

Zo heb ik geleerd dat de meeste bedrijven in Vlaanderen wel digitale processen toepassen, maar nog niet gekeken hebben naar verschillende businessmodellen zodat die bedrijven een bredere niche kunnen aanspreken. Vaak denken die bedrijven dat er een te groot risico is om ‘iets anders te proberen’. Wij als netwerkeconomen zijn net degene die het verschil kunnen maken op dat vlak en effectief die bedrijven gaan contacteren om hen de steunen in de stappen die ze eventueel kunnen zetten.

Tijdens de webinar kwamen enkele actuele thema’s aan bod. Zo werd even de corona-app van de federale overheid besproken. Ik had geluk dat ik al informatie had opgezocht over die app zodat ik wist over wat het ging en wat effectief de bedoeling was van die app. Had ik deze research niet gedaan dan was ik waarschijnlijk niet meer aan het opletten. Terwijl ik door de webinar ook enkele zaken bijleerde over de app. Het is zo dat de app werkt op bluetooth, maar wanneer je in de file zit richting Brussel bijvoorbeeld kan de app je vermelden dat je in contact bent gekomen met iemand die Covid-19 heeft. Terwijl iedereen apart in zijn wagen wel in een veilige omgeving zit en dus absoluut niet besmet kan geraken door een ander. Dus het besluit is dat de app wel goed zal werken maar de feiten vaak anders zijn.

Achteraf bekeken had ik beter van het begin enkele zaken genoteerd zodat ik nadien rond die zaken meer info kon opzoeken. Enkele bedrijven die aanbod kwamen hadden al een goed uitgewerkt business model waar velen in Vlaanderen een voorbeeld konden aan nemen. Hierdoor was ik vooral aandachtig aan het luisteren en minder aan het noteren.

Ik vond deze webinar zeker interessant omdat het geen event is waar ik vroeger zou voor gekozen hebben. Tijdens de presentatie kwamen enkele inspirerende insteken die ik zeker zal meenemen naar de toekomst toe.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *