Online Exponential Talk: Ondernemen met Impact

In de online webinar over ondernemen van POM West-Vlaanderen laat de organisatie enkele ondernemers aan het woord. Deze week gaat het over impact maken. Moeten wij als bedrijven altijd impact maken? Zo ja, aan wat moeten we dan allemaal denken? Dit alles zagen we in de webinar. Niet zozeer toevallig dat ik een webinar heb genomen waarin Omar Mohout een presentatie gaf. Steeds ben ik geïnteresseerd in hoe hij verteld over bepaalde thema’s en ik ben zeker dat anderen dit ook vinden.

Webinar: ondernemen met impact

Het eerste onderwerp dat Omar aanbod liet komen was ‘Waarom is groei belangrijk?’. Hij gaf iedereen de tijd om erover na te denken. Voor mezelf had ik een antwoord genoteerd: ik vind de groei van een organisatie belangrijk omdat je op ieder proces toch het verschil kunt maken. Enerzijds wil je altijd hebben dat klanten naar je bedrijf blijven komen en dat andere klanten zich blijven aanmelden. Daarom is groei belangrijk om steeds het verschil te maken voor je klanten. Je moet namelijk iets doen wat een gelijkaardige organisatie niet doet. Deze unieke touch kan ervoor zorgen dat je geëngageerd klanten hebt, zogenaamde vrijwilligers die op eender welk moment verbonden willen blijven met je bedrijf. Een voorbeeld van verbonden zijn met een organisatie is het opvolgen van hun sociale media kanalen.

Een tweede reden waarom groei belangrijk is, is voor je kijk op je eigen organisatie (dus voor jezelf) en voor de mensen die voor je werken. Mensen beschouwen hun werk als iets waar ze bij horen. Als iemand niet zijn drive heeft gevonden in een organisatie dan zal deze persoon hoogst waarschijnlijk niet lang meer werken voor die organisatie. Het heeft veel te maken met de passie van de mensen. Als ze er voldoende voldoening uitkrijgen zullen ze blijven.

Deze twee factoren spelen dus absoluut een rol in een onderneming die impact wil maken in het thuisland of op de wereldkaart. Een goede oefening voor iedere ondernemer is het bepalen van je impactstrategie, want die brengt enkele voordelen met zich mee. Ten eerste is die strategie de belangrijkste op het vlak van ontwikkeling en groei. Omar sprak zelf van de bouwstenen voor je groei naar de top. Nadat je deze impactstrategie hebt opgemaakt zal je uiteindelijk een voordeel hebben op je concurrenten.

Het laatste onderwerp gaat over ‘Wat zijn de basisvoorwaarden om een positieve impact te maken?’. Of zoals Omar het vernoemde de 4 basisvoorwaarden voor impact legacy:

  • Intentioneel (missie, vast doel voor ogen)
  • Positieve impact
  • Op betekenisvolle schaal
  • De levensduur van je organisatie overstijgt

Deze webinar zal ik zeker meenemen naar mijn eigen ruggengraatproject. Impact maken is zeker een must voor de bedrijven de dag van vandaag. Op het einde raadt Omar Mohout ook nog een boek aan dat over dit thema gaat (‘Leaving a legacy’). Het is nog maar pas uit en hijzelf heeft dit geschreven.

Uiteindelijk kon ik ons ruggengraatproject Requipment nog eens toelichten op het einde van de webinar maar dat heb ik niet gedaan. Dit kan nog een werkpuntje zijn naar de toekomst, om toch die stap te zetten en ons SBP in vraag te stellen met behulp van een externe partij zoals Omar Mohout.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *