Waarom de boeren niet brossen voor de bossen – reflectie artikel

Het artikel gaat dus over de boeren in Vlaanderen/België die eigenlijk weinig aandacht schenken aan het klimaat. Degene die dat wel doen zijn steeds het toonbeeld voor andere boeren in onze maatschappij. Ik denk dat voor een kleine boer in deze tijd zeker niet gemakkelijk is om op te boksen tegen de grote boeren of bedrijven. De kleine boer zal steeds aan zijn geld denken en er voor zorgen dat hij geen verlies draait. Terwijl grotere bedrijven beter kunnen presteren en dus ook wel meer aandacht kunnen schenken aan het klimaat. Ook heeft een boer al veel werk en zou het schenken van aandacht aan het klimaat een extra last zijn voor hen. Bijvoorbeeld een elektrische tractor zou niet handig zijn want die vraagt veel tijd om op te laden plus dat er een beperking is van gebruik.

Wel is er een vooruitgang want het blijkt dat jongere boeren meer aandacht schenken aan het klimaat. Dit vind ik positief want hieruit kan je besluiten dat de nieuwe generatie toch wel dat extraatje wil doen. Ook zal de beperktheid van middelen een grote rol spelen dat de oudere generatie het niet doet, dit gaat dan vooral over die kleine boer. Dat vermelden de boeren ook dat ze geen hulp krijgen van bijvoorbeeld de overheid, dus hier vind ik dat er ook een verandering moet komen. Zelf denk ik dat 90% van de mensen ook egoïstisch zijn, ze kijken enkel naar hun eigen belangen en willen dat hun persoonlijke economie draait. Het geldt niet alleen voor de boeren maar voor de vele bedrijven die momenteel in Vlaanderen/België actief zijn. Dit beeld wordt onder andere gecreëerd door de maatschappij en dus als normaal wordt beschouwd.

Ik merk ook bij mezelf dat ik te weinig inspanning doe voor het klimaat, maar het is niet als ik zonnepanelen plaats op mijn dak dat ik hier aan verdien. Niet dat het logisch zou moeten zijn is dat ik er iets aan verdien maar waarom zou ik het dan plaatsen, dit is net hetzelfde als bij de kleine boeren. Ze stellen steeds hunzelf de vraag: ‘Waarom zou ik het doen als de andere dat niet doet en dit dus niet betaalt en deze kosten bespaart?’. Het draait nog steeds allemaal rond hun economie en daar moeten dus nog velen deze knop omdraaien.

Robin Waelkens

APA van het artikel:

Martin, M. (2019, februari 7). Waarom de boeren niet brossen voor de bossen. Geraadpleegd van De Morgen website: https://www.demorgen.be/gs-bd4ec4b3

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *