Welk effect heeft de lage olieprijs op wij Belgen?

Het werd even wereldnieuws tijdens de barre tijden van het coronavirus. In het begin van de maand maart bleef de olieprijs dalen tot het uiteindelijk zijn dieptepunt bereikt heeft: de prijs voor één olievat (Brent, USA) keldert onder de $30. Dit alles vond plaats bij enkele wereldspelers binnen de ruwe olie markt. Maar het lijkt alsof dat België er weinig last heeft van die crisis, of wel?

Crisis voor ons?

Er is uiteraard voor de gewone burger een win-situatie. Doordat de prijs voor ruwe olie net zo laag staat kunnen we heel goedkoop gaan tanken. De benzine heeft dan ook in 10 jaar nog nooit zo laag gestaan.

Wij als Belgen willen natuurlijk absoluut gebruik maken van deze opportuniteiten, maar dat is net het jammerlijke dat de coronacrisis het land nog altijd teistert. Deze kans kunnen we dus niet optimaal benutten. Wel is het bekend dat de lage olieprijs een lange periode nodig heeft om zich opnieuw te herstellen. Dus kunnen we besluiten dat de inwoners van België toch nog iets positief te horen krijgen.

En de Belgische bedrijven dan?

De een z’n dood is een ander z’n brood. Wel nu kan dit wel eens het geval zijn. Zo zijn er in België enkele luchtvaartmaatschappijen die door deze lage prijs toch nog een kans krijgen om te overleven op de luchtvaartmarkt. Zeker nu met de coronacrisis is het niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden.

Een ander Belgisch bedrijf die een positief verhaal kent tijdens deze periode is Euronav. Het internationaal bedrijf kan momenteel de totale opslag van zijn ruwe olie tankers verhuren aan zeer hoge prijzen. Maar die hoge prijzen schrikken niemand af want allen zitten ze overvol.

Natuurlijk heeft België enorm veel investeerders/bellegers die op de Amerikaanse markten spelen. Net zij maken grote verliezen en krijgen toch wel een mentale nekslag. Hoe zou je zelf zijn moest je een prijs die steeds stabiel blijft plots ziet veranderen naar het diepste punt dat het ooit gekend heeft.

Voor ons Belgen hebben we niets te vrezen, integendeel we kunnen we eens goed profiteren van de lage olieprijs. Ook zijn er momenteel nog geen verlieslatende bedrijven in België maar wel eerder bellegers die onder hete kolen komen te staan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *